Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.21256/zhaw-18350
Publication type: Contribution to magazine or newspaper
Title: Maischekontaktzeit : wann und wie lange?
Authors: Häfele, Martin
Flüeler, Thomas
Kümin, Nadja
Bernath, Konrad
Hühn, Tilo
et. al: No
DOI: 10.21256/zhaw-18350
Published in: Obst- und Weinbau
Volume(Issue): 2019
Issue: 15
Page(s): 24
Pages to: 26
Issue Date: 29-Aug-2019
Publisher / Ed. Institution: Verein Publikationen Spezialkulturen
ISSN: 1023-2958
Language: German
Subjects: Maischekontaktzeit; Rotwein; Kaltstandzeit; Nachmazeration
Subject (DDC): 663: Beverage technology
Abstract: Die Verlängerung der Kontaktzeit zwischen Saft und Maische ist gängige Praxis um das im Weinberg angelegte Gerbstoff- und Aromapotenzial voll auszuschöpfen. Doch wie lange und zu welchem Zeitpunkt? Die vorliegende Arbeit zeigt die Unterschiede verschieden langer Maischekontaktzeiten vor- bzw. nach der Gärung und deren Einfluss auf die Weinqualität.
URI: https://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/18350
Fulltext version: Published version
License (according to publishing contract): Licence according to publishing contract
Departement: Life Sciences and Facility Management
Organisational Unit: Institute of Food and Beverage Innovation (ILGI)
Appears in collections:Publikationen Life Sciences und Facility Management

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2019_ Haefele_Maischekontaktzeit_ZOW.pdf549.25 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Häfele, M., Flüeler, T., Kümin, N., Bernath, K., & Hühn, T. (2019). Maischekontaktzeit : wann und wie lange? Obst- und Weinbau, 2019(15), 24–26. https://doi.org/10.21256/zhaw-18350
Häfele, M. et al. (2019) ‘Maischekontaktzeit : wann und wie lange?’, Obst- und Weinbau, 2019(15), pp. 24–26. Available at: https://doi.org/10.21256/zhaw-18350.
M. Häfele, T. Flüeler, N. Kümin, K. Bernath, and T. Hühn, “Maischekontaktzeit : wann und wie lange?,” Obst- und Weinbau, vol. 2019, no. 15, pp. 24–26, Aug. 2019, doi: 10.21256/zhaw-18350.
HÄFELE, Martin, Thomas FLÜELER, Nadja KÜMIN, Konrad BERNATH und Tilo HÜHN, 2019. Maischekontaktzeit : wann und wie lange? Obst- und Weinbau. 29 August 2019. Bd. 2019, Nr. 15, S. 24–26. DOI 10.21256/zhaw-18350
Häfele, Martin, Thomas Flüeler, Nadja Kümin, Konrad Bernath, and Tilo Hühn. 2019. “Maischekontaktzeit : wann und wie lange?” Obst- und Weinbau 2019 (15): 24–26. https://doi.org/10.21256/zhaw-18350.
Häfele, Martin, et al. “Maischekontaktzeit : wann und wie lange?” Obst- und Weinbau, vol. 2019, no. 15, Aug. 2019, pp. 24–26, https://doi.org/10.21256/zhaw-18350.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.