Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.21256/zhaw-2360
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorJaisli, Isabel-
dc.contributor.advisorStucki, Matthias-
dc.contributor.authorKrayer, Patricia-
dc.date.accessioned2019-02-13T15:28:36Z-
dc.date.available2019-02-13T15:28:36Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttps://digitalcollection.zhaw.ch/handle/11475/15338-
dc.description.abstractFood value chains are embedded in society and nature and therefore related to environmental, as well as socio-economic impacts. On the one hand, food value chains may provide benefits for society, such as employment opportunities or the provision of safe and sound food. On the other hand, these employment opportunities are not necessarily safe and in compliance with human dignity. Furthermore, food production contributes to environmental problems, such as global warming and degradation of natural habitats. However, in modern global food value chains, production-specific impacts are often shifted to net-exporting countries of agricultural commodities, such as Brazil. In order to prevent or minimize negative impacts and to increase positive impacts of food value chains, a thorough knowledge about implications is necessary. Therefore, the aim of this work was to support the development of sustainable food value chains by assessing ecological and socio-economic impacts of the Brazilian-Swiss chicken value chain. This value chain was selected as a case study of global food value chains, representing the most traded meat worldwide.de_CH
dc.description.abstractLebensmittel-Wertschöpfungsketten (LWK) sind in eine natürliche und gesellschaftliche Umgebung eingebunden und haben daher vielfältige Auswirkungen. Einerseits können LWK zum Wohlstand der Gesellschaft beitragen, beispielsweise durch die Schaffung von Arbeitsplätzen oder die Bereitstellung gesunder Nahrungsmittel. Andererseits sind die geschaffenen Arbeitsplätze nicht zwingend sicher und menschenwürdig. Zudem ist die Produktion von Lebensmitteln mit vielfachen Umweltauswirkungen, wie dem Klimawandel und der Zerstörung natürlicher Habitate, verknüpft. In modernen globalen LWK werden die Auswirkungen, die durch die Produktion von Lebensmitteln entstehen, jedoch oftmals auf Netto-Exporteure von Landwirtschaftsprodukten, wie beispielsweise Brasilien, abgewälzt. Um die potentiellen positiven Auswirkungen von globalen Handelsketten zu maximieren und gleichzeitig die negativen Auswirkungen zu minimieren, ist es nötig, diese Effekte zu kennen und zu verstehen. Daher war das Ziel dieser Arbeit die Untersuchung der ökologischen und sozio-ökonomischen Effekte einer globalen Wertschöpfungskette, anhand der brasilianisch-schweizerischen Poulet-Wertschöpfungskette (WK), um zur Entwicklung nachhaltiger LWK beizutragen.de_CH
dc.format.extent62de_CH
dc.language.isoende_CH
dc.publisherZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaftende_CH
dc.rightsLicence according to publishing contractde_CH
dc.subjectEcological hotspotsde_CH
dc.subjectSustainable food value chainsde_CH
dc.subjectBrazilde_CH
dc.subjectChickende_CH
dc.subjectPoultryde_CH
dc.subjectSocio-economic hotspotsde_CH
dc.subjectSwitzerlandde_CH
dc.subject.ddc338: Produktionde_CH
dc.titleFrom chicks to nuggets : an assessment of socio-economic and ecological impacts of chicken value chains from Brazil to Switzerlandde_CH
dc.typeThesis: Bachelorde_CH
dcterms.typeTextde_CH
zhaw.departementLife Sciences und Facility Managementde_CH
zhaw.publisher.placeWinterthurde_CH
dc.identifier.doi10.21256/zhaw-2360-
zhaw.originated.zhawYesde_CH
Appears in collections:Bachelorarbeiten Umweltingenieurwesen

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018_Krayer_Patricia_BA_UI.pdf4.84 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record
Krayer, P. (2018). From chicks to nuggets : an assessment of socio-economic and ecological impacts of chicken value chains from Brazil to Switzerland [Bachelor’s thesis, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften]. https://doi.org/10.21256/zhaw-2360
Krayer, P. (2018) From chicks to nuggets : an assessment of socio-economic and ecological impacts of chicken value chains from Brazil to Switzerland. Bachelor’s thesis. ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften. Available at: https://doi.org/10.21256/zhaw-2360.
P. Krayer, “From chicks to nuggets : an assessment of socio-economic and ecological impacts of chicken value chains from Brazil to Switzerland,” Bachelor’s thesis, ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Winterthur, 2018. doi: 10.21256/zhaw-2360.
KRAYER, Patricia, 2018. From chicks to nuggets : an assessment of socio-economic and ecological impacts of chicken value chains from Brazil to Switzerland. Bachelor’s thesis. Winterthur: ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften
Krayer, Patricia. 2018. “From Chicks to Nuggets : An Assessment of Socio-Economic and Ecological Impacts of Chicken Value Chains from Brazil to Switzerland.” Bachelor’s thesis, Winterthur: ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften. https://doi.org/10.21256/zhaw-2360.
Krayer, Patricia. From Chicks to Nuggets : An Assessment of Socio-Economic and Ecological Impacts of Chicken Value Chains from Brazil to Switzerland. ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, 2018, https://doi.org/10.21256/zhaw-2360.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.